Cutar is een pittoresk, traditioneel wit dorp gelegen in de regio Axarquia in Andalusië. Cutar staat bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende uitzichten en traditionele architectuur. Het dorp biedt een unieke mix van Arabische en Andalusische invloeden en is de thuisbasis van een van de oudste fonteinen in Andalusië, die je begroet als je het dorp binnenkomt. In 2003 werd een kopie van een 16e-eeuwse Koran samen met twee manuscripten uit dezelfde tijd gevonden in de muren van een pand dat werd gerenoveerd door een plaatselijke bouwer. In 2022 creëerde Cutar een bezoekersgebied om de geschiedenis van het dorp in de afgelopen tien eeuwen te beschrijven.

Gemeenschap

Het dorp is erg Spaans met een klein aantal buitenlandse huiseigenaren en vakantiehuizen, maar de plaatselijke bewoners zijn zeer gastvrij voor de buitenlanders die van Cutar hun thuis hebben gemaakt en voor degenen die daar hun vakantie doorbrengen.

Plaats

Luchthaven Malaga: 55 km, 1 uur
Trein- en busstations van Malaga: 42 km, 1 uur
Strand: 23 km, 35 minuten bij Torre del Mar

Gezondheid

Cutar heeft een dokterspraktijk en een apotheek.
Het dichtstbijzijnde ziekenhuis bevindt zich in Torre del Mar, op ongeveer 30 minuten rijden.

Winkelen

Het dorp heeft twee kleine winkeltjes die in de eerste levensbehoeften voorzien. Er komt ook wekelijks een viswagen langs.
Het commerciële centrum El Ingenio en grotere supermarkten in Torre del Mar liggen op ongeveer 30 minuten rijden.
Elke woensdagochtend straatmarkt in het nabijgelegen Benamargosa.

Openbaar vervoer

Tussen Cutar en Torre del Mar rijdt een gemeentelijke minibusdienst, die onderweg langs het ziekenhuis komt.
Vertrektijden
7:20 (maandag tot en met vrijdag)
15:50 (alleen dinsdag en vrijdag)
9:00 (alleen zaterdag)
Terugkeertijden
13:20 (Torre del Mar) – 13:25 (ziekenhuis) – 13:40 (Vélez-Málaga) – 14:05 (Benamargosa) – 14:20 (Cútar) (alleen dinsdag en vrijdag)
19:00 (Torre del Mar) – 19:05 (ziekenhuis) – 19:15 (Vélez-Málaga) – 19:40 (Benamargosa) – 19:55 (Cútar) (zaterdag)
Vanuit Vélez-Málaga kun je bussen nemen naar Malaga of Nerja.

Sportfaciliteiten

Cutar heeft een gemeentelijke padelbaan en een buitenzwembad waar de gemeenschap gebruik van kan maken. Het ligt aan een zeer populaire schilderachtige wandel- en fietsroute.

Jaarlijkse evenementen

De Feria de Cutar wordt elk jaar half augustus gehouden ter ere van San Roque. Het omvat evenementen voor kinderen, veel flamencodansen en muziek, zwemwedstrijden, paella-proeverijen en meer! De feria brengt het hele dorp samen.

Het Monfi Festival is een levendig jaarlijks evenement in Cutar, Spanje, dat in oktober wordt gehouden. Het is bedoeld om de Moorse geschiedenis van het dorp te herinneren en biedt muziek, dans, straatoptredens, boogschieten en roofvogelshows, een middeleeuwse markt en lokale gerechten. Monfi was de term die werd gebruikt om moslims te beschrijven die na de katholieke verovering in het gebied verbleven. Het is een geweldige manier om de cultuur en gemeenschapszin van Cutar te ervaren.

Handige links

Cutar Stadhuis
Properties for sale in the Axarquia

A view of Cutar
Old Mill in the Spanish village of Cutar
Fountain for mules and donkeys in the white Spanish village of Cutar
Sign up to receive property updates, our newsletter and more.

We don’t spam!

Read our privacy policy for more info.